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October 23, 1994
The Honorable Joseph V., Deoria, Jr.
Assemblyman, 31lst District
235 Broadway
Bavonne, New Jersey 07002

Advisory Opinicen No. 04-1996

Dear Assemblyman Doria:

The Commission has considered your request for an advisory opinion,
and has directed me to issue the following response. You have asked several
questions concerning the possibility that you may either explore the
feasibility of or undertake a candidacy for State Senate. Among the gquestions
you have asked the Commission to consider is whether or not you may transfer
campaign funds remaining unexpended in your 1995 Assembly general election
account to an account you may establish for a future State Senate candidacy.
Such a transfer of funds from a pricr candidacy te a subsequent one 1is
commonly referred to as a "rollover" of campaign funds.

Attached to this letter for your reference is a copy of Advisory
Opinion 06-1995, in which the Commission held that a former Assemblyman who
was appointed to fill a wvacant Senate seat was permitted to rollover his
Assembly account into a Senate candidacy account.

Please note that in responding to your request the Commission has
reordered your questions in order to respond more concisely.

Submitted Fact Record

You write that you currently maintain an election fund account,
"Election Fund for Assemblyman Joseph V. Doria, Jr." (hereafter referred to as
1995 Assembly general election account), and you may seek election to the
State Senate in a future election. Our records indicate that the mest recent
report of this entity was filed on October 15, 1996, and reported a closing
balance of $4,620.53. Because it was filed on a form intended for continuing
political committees (Form R-3) rather than the applicable form for a
candidate committee (Form R-1), there is no indication of the election to
which it pertains. However, since prior reports filed by this candidate
committee on the appropriate Form R-1 have all been designated for your 1995
general election candidacy for Assembly, the Commission assumes that your
intent is that this report is alsc intended for that 1995 general election
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candidacy. Because the reports are designated for the 199> general election
and not for an upcoming election, contributions received into that account are
still subject to the contribution limits applicable to that past election.
Accordingly, a contributor who has given the maximum per election contribution
to your 1995 Assembly general election candidacy cannot make any further
contributions to this account until it is designated for some future
candidacy.

Although your letter dees mnot specify in which election you may
choose to become a candidate for State Senate, for purposes of this request,
the Commission presumes that you are referring to the next Senate primary
election in 1967,

Question 1. At what point is an Assembly member considered a Senate
candidate?

Commission Response: The term "candidate" is defined in paragraph
(1) of N.J.S.A. 19:44A-3c to mean, in pertinent part, an individual seeking
election to a public office. In terms of acquiring candidate status for the
purpose of the Campalgn Contributions and Expenditures Reporting Act, N.J.S5.A.
19:44A-1 et seq. (hereafter, the Act), the receipt of an initial contribution
or the making of an initial expenditure toc aid or promote a candidacy for an
elected public office would give rise to the requirement to establish a
candidate committee for reporting and other purposes; see N.J.§.A. 19:44A-9a.

You currently hold candidate status under the Act for the 1995
general election for the office of member of the Assembly because you
established a candidate committee, "Election Fund for Assemblyman Joseph V,
Doria, Jr.," which continues to receive contributions and make expenditures,
and continues to be designated for the 1995 Assenbly general election; see
paragraph (2) of the definition of "candidate," which is defined to include an
individual who has been elected to an office, and who receives contributions
and makes expenditures for permissible campaign and officeholding purposes
pursuant to N.J.S.A. 19:44A-11.2,,

Therefore, if you were to receive a contribution or make an
expenditure to seek election to another office, such as presumably the 1997
primary election for State Semate, and you continued to maintain your 1995
Assembly general election account, you would become a candidate in relation to
two or more public offices in separate elections {(that is, you would remain a
candidate-officeholder for State Assembly in the 1995 general election and you
would become a candidate for State Senate in the 1997 primary election). You
would therefore be required to establish a separate candidate committee and/or
joint candidates committee for those contributions received for your
nomination for election te the State Senate in the 1997 primary election; see
N.J.S8.A. 19:44A-9g and N.J.A.C. 19:25-4.3.

Question 2: Can a current Assembly committee be desipgnated as a
Senate account? If ves, what steps must be taken, and are sll funds in the
Assembly account transferable to the Senate account?

Commission Response: You may redesignate your existing 1995
Assembly general election acceunt as your account for a candidacy for
nomination for election in the 1997 Senate primary election. You may
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accomplish this by filing a Form D-1 redesignating the 1995 Assembly general
election account as vour 1997 Senate primary election account. All funds in
the existing account may be transferred, except that any contributions
received after the close of your Z0-day postelection report for the Assembly
1995 general election must be counted against the 1997 Senate primary election
contribution limit of that contributor unless the contribution is specifically
expended to retire 1995 Assembly general election net outstanding cobligations
existing as of the date of the clese of that 20-day postelection reporting
period {that date being November 24, 1995), and is applied to meet net
outstanding obligations that exceed the available candidate committee assets
as of the date of the close of the 20-day postelection report peried (i.e.,
November 24, 1995).

Discussion: For the reasons discussed below, the Commission finds
that a candidate may rollover unspent funds to a future election candidacy
without regard to whether or not the future candidacy is for a different
office. However, in order to insure that contribution limits are not
circumvented, in all cases of rollover (whether for a same office or different
office candidacy) restrictions are needed so that only those funds received
for the former candidacy are eligible for rollover treatment. Therefore,
contributions received after the termination of the 20-day postelection
reporting period of the former candidacy, and not used to meet net outstanding
obligations existing at the close of the 20-day postelection repert period of
the former candidacy, must be counted as contributions for the new candidacy.

As noted earlier, the Commission established precedent in Advisory
Opinion 06-1995 for the rollover of campaign funds from an Assembly candidacy
to a candidacy for State Senate. The officeholder in that case had resigned
his Assembly seat and was appointed to fill a vacant Senate seat. Under those
circumstances, the former Assemblyman was permitted to transfer contributions
recelved for his abandoned 1995 primary election Assembly race to his 1995
special primary election Senate candidacy. The facts submitted by you in this
request differ only in the respect that you continue to hold your Assembly
seat, and you are not currently a member of the Senate. However, the
Commission finds that your continuation in office as a member of the Assembly
does not present any grounds under the Act for denying you the coption to
rollover your candidate committee account funds for a future Senate campaign.

The 1993 amendments to the Act (see P.L. 1993, c¢. 65, approved March
8, 1993, effective April 7, 1993) established contribution limits for all
candidates, and made other statutory changes to implement uniform application
of those limits. In Advisory Opinion 06-1995, the Commission examined two of
the statutory provisions that were enacted as part of the 1993 amendments:
restrictions on the permissible uses of campaign funds (see N.J.S . A. 19:44A-
11.2, hereafter Section 11.2}, and restrictions on transfers of funds between
accountg established for separate, concurrent candidacies (N.J.S . A. 19:44A-9g,
hereafter Section 9g). The Commission concluded that neither of them
prohibited the rollover scught in that opinion, and the Commission finds that
neither precludes the rollover proposed in this request.

In regard to permissible use restrictions, the Commission ruled that
nothing in Section 11.2 prohibited a candidate from exercising a rollover.
Specifically, the statutory text in subsection a(l) to the effect that
campaign contributions be used for "the payment of campaign expenses" was
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construed to mean that contributions could be used for any election candidacy
of the candidate arising under the Act, mot solely the specific candidacy for
which the contributions were received. As the Commission noted, it did not
construe the statutory text from prohibiting a candidate winning nomination in
a primary election from using unspent contribution proceeds for his or her
subsequent general election candidacy; Advisory Opinion 06-1995, page 3.
Therefore, the permissible use statute was construed to permit transfer or
rollover from one candidacy to another.

Section 9g, enacted as part of the 1993 amendments, provides in
pertinent part as follows:

An individual who is a candidate for two or more public
offices in an election or in separate elections shall
establish separate candidate committees or separate joint
candidates committees or both for each office contested.

As noted in Advisory Opinion 06-1995, Section 9g was enacted to
promote uniform application of contribution limits, specifically to prevent a
candidate for two or more offices from commingling contributions given for
separate offices. For example, a candidate who has received a maximum
contribution from a contributor for a State legislative race may receive
another maximum contribution from the same contributor for a contemporaneous
candidacy for a local office provided that each contribution is deposited in
the account established for the specific candidacy. While the statutory text
does not explicitly so state, it is apparent that during the pendency of the
two candidacies, funds cannot be transferred from one candidate committee
account to another. This prohibition must be inferred because if the
candidate were to make unrestricted transfers, the candidate could conceivably
have the benefit of two maximum contributions from a single contributor for
one of the races. However, in Advisory Opinion 06-1995, the Commission held
that the rollover could be made because at no point were simultaneous
candidacies for two different offices being conducted: Senator Bryant had
resigned his Assembly seat and anticipated conducting only a candidacy for the
State Senate. The Commission therefore concluded that Section 9g is not
applicable.

In this question, the submitted facts are that you are contemplating
transferring the funds in your Assembly candidate account to a Senate
candidacy by redesignation of the account. Therefore you will not have two
separate candidate accounts open at any given peint in time and, as was the
case in Advisory Opinion 06-1995, the possibility of commingling funds
contributed to separate candidacies being conducted at the same time does not
exist, Consequently, the Commission concludes that, consistent with the
result reached in Advisery Opinion 06-1995, you are permitted to make the
proposed rollover subject to the conditions set forth above.

Question 3. How does a current member of the Assembly, who
maintains an Assembly election account and who is "exploring" a State Senate
candidacy handle contributions and expenditures up until a formal declaration
of a Senate bid is made?

Commission Response: You may establish an exploratory or "testing-
the-waters" committee for the office of member of the State Senate pursuant to
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N.J.S5.A. 19:44A-11.1 (hereafter, Section 11.1) and N.J.A.C. 19:25-3. 1In the
event that you ultimately become a candidate for Senate, you would however be
required to treat all funds received as contributions subject to the limits in
the Act, and any funds received in excess of those limits would be subject to
refund procedures set forth in N.J.A C. 19:25-11.8.

Discussion: Section 1l.1 provides a procedure under which an
individual may receive and expend funds without being subject to any
reporting or contribution limit requirements of the Act if the sole purpose of
the funds is tc determine whether or not that individual should become a
candidate for elected office. Activities that may be conducted include
conducting a poll and financing telephene and travel expenses pertinent to
exploration of the wviability of a pessible candidacy. However, activities
such as undertaking public political advertising, or amassing campaign funds,
are specifically prohibited. If the individual does undertake a candidacy,
the funds received and payments made become retroactively subject to reporting
and contribution limits.

The 1993 amendments added the following sentence to Section 11.1:

The provisions of this section shall not apply to any
candidate who has established and is maintaining a
candlidate committee or a joint candidates committee
pursuant to N,J.5.A, 19:44A-9.

The Commission construes this provision consistent with a
legislative intent to protect contribution limits by prohibiting a candidate
from conducting "testing" activity for the same office the candidate is
seeking or holding. Leogically, an individual cannot both be exploring a
possible candidacy for an office and conducting a candidacy for that office at
the same time. As noted in the discussion of Question 1, the statutory
definition of a "candidate" includes an individual who has been elected to
office and continues to maintain a candidate committee account; see N.J.S5.A.
19:44A-3¢(2). In your case, you were elected to the Assembly in the 1995
general election and you continue to maintain a candidate committee account
for that office. Until such time as you choose to redesignate that account
for some other office, it remains an account for an Assembly candidacy, and
you are barred by the above-gquoted statute from establishing a "testing”
account for a future possible Assembly reelection candidacy.

However, even assuming that you maintain your existing Assembly
candidate account, no apparent contribution limit consideration appears that
would preclude you from establishing a "testing" account for a future possible
Senate candidacy. The funds in the "testing” account can only be spent for
exploring the viability of a possible future Senate candidacy and cannot be
commingled with funds received and spent for an existing Assembly reelection
candidacy.

In conclusion, the Commission notes that it was common campaign
finance practice prior to the enactment of the 1993 amendments for a candidate
holding cne office to conduct "testing" activity for another. For example,
several elected legislators in the past have received and expended
"exploratory" funds for possible gubernatorial candidacies while maintaining
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existing reelection candidate accounts as lepislators. There is nothing in
the statutory history of the 1993 amendments indicating any legislative intent
to alter that practice. With that historical perspective, the Commission
finds that the word "candidate” in Section 11.1 can only mean an individual
who has "candidate" status under the Act. Accordingly, you have "candidate"
statusg specifically in regard to the candidate committee maintained for
election to the Assembly. However, as to exploratory activity for a possible
future Senate candiduacy, vou are net vet a "candidate" subject to the Act.
Therefore, Section 11.1 permits vyou to conduct exploratory activities for a
possible future Senate candidacy until such time as vou become a candidate for
Senate.

Thank vyou for submitting this request.
Very truly yours,

ELECTION LAW ENFORCEMERT COMMISSTION

By:

GREGORY E. NAGY
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